Porfelhő minimális gyulladási hőmérsékletének meghatározása (Minimum Ignition Temperature)

  1. Vontakozó szabványok:

ASTM E1491, EN 50281-2-1

2. Szükséges porminta mennyisége

200-250 g

3. A mérés célja

A porfelhő gyulladásához szükséges minimális falhőmérséklet meghatározása.

4. A mérés folyamata:

A MIT meghatározása egy Godberg-Greenwald kemencében történik. A kemencében található egy függőlegesen elhelyezett cső, amelynek alja a környezetre nyitott. Ezt a vízszintes csövet egy üvegből készült figyelőkamra köti össze a porminta adagolóval. A mintatartóból a vizsgálandó port sűrített levegő segítségével juttatjuk a kemence belsejébe. A gyulladás esetén megjelenő láng a készülék alján és a figyelőkamrán keresztül is látható. A kemence elektromosan fűtött, a méréstartomány 20°C és 1000°C között változik.

A hőmérsékletet 2 db hőelemmel mérjük, melyek a kemence falához hozzá vannak érintve. A berendezést elszívószekrényben kell elhelyezni. A mintát a vonatkozó szabványoknak megfelelően kell előkészíteni.

5. Példaeredmény kiértékelése

6. EN 50281-2-1 szerinti vizsgálat


A minta nedvességtartalma nem haladhatja meg a 15%-ot, a szemcseméret pedig a 75mikront. A mérést 0,1g porral, 0,1bar sűrített levegő nyomással, 500°C-on kell kezdeni. Negatív mérés (vagyis látható lángjelenség nélküli teszt) esetén 50°C-kal magasabb hőmérsékleten kell megismételni. Pozitív teszt, vagyis gyulladás esetén különböző pormennyiséggel és sűrített levegő nyomással meg kell ismételni a tesztet, és meg kell határozni, hogy melyik esetben volt a leghevesebb a gyulladás. Ezt követően 20°C-os hőmérséklet-csökkentési lépcsőkben meg kell ismételni a tesztet mindaddig, amíg nem tapasztalunk gyulladást. Ezen a hőmérsékleten ismét változtatni kell a pormennyiséget és sűrített levegő nyomást, és ha nem tapasztalunk sehol gyulladást, a vizsgálati hőmérséklet lesz a végeredmény. Ha tapasztalunk, akkor újabb 20°C-al alacsonyabb hőmérsékelten kell vizsgálódni. Ezen a hőmérsékleten 10 negatív tesztet kell produkálni. A végeredményt 300°C felett 20°C, 300°C alatt 10°C pontossággal kell feljegyezni.

7. ASTM E1491 szerinti vizsgálat


A minta nedvességtartalma 10% alatt kell legyen, míg a méretre vonatkozóan a minta 95%-ának 75mikron alatt kell lennie. A mérést 600°C-on kell kezdeni, negatív eredmény esetén 50-100°C-os lépcsőkkel kell emelni a hőmérsékletet. A legmagasabb hőmérsékleten, ahol még nem tapasztaltunk gyulladást, változtassuk a por mennyiségét, és ismételjük meg a mérést. Ha tapasztalunk gyulladást, csökkentsük a hőmérsékletet. Ezen a hőmérsékleten 5 negatív tesztet kell produkálni. A végeredményt 10°C pontossággal kell feltüntetni a jegyzőkönyvön.


(nem saját rajz, de szükség esetén tudunk csinálni, akár 3D-s ábrát is)


(nem saját fotók, de szükség esetén tudunk csinálni)

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!