Minimális gyulladási energia meghatározása

(MIE - Minimum Ignition Energy)

  1. Vonatkozó szabvány:

ASTM E2019, EN 13821

2. A szükséges porminta mennyisége

250-300 g

3. A mérés célja


A felporzásra képes porminta begyulladásához szükséges minimális külső energia nagyságának a meghatározása. Ez nem egy anyagi tulajdonság, mivel a szemcseméret eloszlástól, a szemcsék alakjától és a minta nedveségtartalmától is erősen függ.

4. A mérés folyamata:


A MIE mérése egy áttetsző anyagból (akril) készült Hartmann-csőben történik, melynek térfogata kb. 1 liter. A vizsgálandó port a Hartmann cső aljában lévő csészébe kell helyezni, a porfelhőt pedig sűrített levegő befúvásával hozzuk létre. A csőbe 2 sárgaréz elektróda nyúlik be, melyek között ismert energiájú szikrák sülnek ki. A mérés során különböző koncentrációjú porfelhőket különböző ismert energiájú szikrakisülésekkel vizsgálunk. A vizsgálatokhoz tartozó porkoncentrációk nagyobbak, mint a minimális robbanásveszélyes koncentráció. A vizsgálatot addig kell végezni, amíg nem tapasztalunk gyulladást. Ebben az esetben 20 ismételt negatív eredményt kell tapasztalni.


A gyújtószikrákat a manuálisan beállított kondenzátorok kisülése fogja okozni. A kondenzátor kapacitásából (C), a töltési (V1) és kisülési (V2) feszültségből határozható meg a szikra energiája:

5. A mérés eredménye:


A mérés eredménye az a minimális gyújtási energia (maga a MIE), mely a legérzékenyebb porkoncentráció gyulladásához szükséges energia. Jegyzőkönyvben mindig tartományként kell megadni, ahol az alsó határ az a legnagyobb energia, ahol még nem tapasztaltunk robbanást, a felső határ pedig az a legkisebb energia, ahol már bekövetkezik a gyulladás.

6. Példaeredmény kiértékelése

7. EN 13821 szerinti vizsgálat


A minta nem tartalmazhat 500 mikronnál nagyobb szemcséket, és a mediánnak 63 mikrométernél kisebbnek kell lennie. Amennyiben az üzemi minta nedvességtartalma nem ismert, 50°C-on vákuumban vagy 75°C-on környezeti nyomáson egyensúlyi állapotig kell szárítani.

8. ASTM E2019 szerinti vizsgálat

A minta 95%-ának 75 mikrométernél kisebbnek kell lennie. A szabvány szerint élelmiszeri poroknál a nedvességtartalom növelésével a gyújtási energia csökken. Konkrét előírást nem tartalmaz, de törekedni kell a nedvesség eltávolítására.

9. A vizsgálat korlátai


Ez a vizsgálati módszer csak porokra alkalmazható, gőzökre/gázokra nem (ezekre is létezik hasonló előírás, de nem egyezik meg teljesen az itt bemutatottakkal). A vizsgálatot szobahőmérsékleten kell elvégezni, mert a növelt hőmérséklet drasztikusan csökkenti a minimális energia nagyságát. Illékony oldószereket tartalmazó porminták esetén a vizsgálat nem nyújt megbízható eredményt (ilyenkor nem is a porra, hanem az oldószer gőzére kell a MIE vizsgálatot elvégezni, a gőzökre vonatkozó előírások szerint).


(nem saját rajz, de szükség esetén tudunk csinálni, akár 3D-s ábrát is)


(nem saját fotók, de szükség esetén tudunk csinálni)

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!