Go/No go teszt gyulladóképesség meghatározására

  1. Vonatkozó szabványok:

ASTM E1226, EN ISO/IEC 80079-20-2

2. A szükséges porminta mennyisége

100-150 g

3. A mérés célja


Meghatározni, hogy az adott por környezeti körülmények között gyúlékony vagy robbanékony.

4. A mérés folyamata


A méréshez használt berendezés egy Hartman cella. A cella térfogata ~1l. A port a cella alján lévő tányérba kell helyezni, ahonnan sűrített levegő fogja azt felporoztatni és létrehozni a por ködöt. A felporoztatott por keresztül halad egy elektromos íven. Ha az elektromos íven keresztül haladt por nem gyullad/robbant akkor a tesztet megkell ismételni emelt por koncentrációval. A mérés során alkalmazott por koncentrációk a következőke.

250 g/m3, 500 g/m3,750 g/m3,1000 g/m3,1250 g/m3,1500 g/m3

A mérést több lépésben kell elvégezni.

1. A port „as received” vagyis „ahogy érkezik” formában kell tesztelni.

2. Ha nem robbant/gyulladt akkor az érkezett port szitálni szükséges és a 63 mikrom alatti szemcseméretet újra tesztelni.

3. Ha nem robbant/gyulladt a por akkor a por szárítása szükséges 1 órán keresztül 105 °C-on és mind az „ahogy érkezett” és a szitált 63 mikrom alatti mintákat újra tesztelni.

Ha nem robbant/gyulladt akkor az elektromos ívet egy ~1000°C-ra felmelegedő huzalra szükséges cserélni és a tesztetek megismételni.

5. A mérés eredménye


Ha előbbiekben említett 4 lépés közül valamelyikénél a por gyullad/robban akkor azt a port gyúlékonynak/robbanóképesnek kell minősíteni, viszont, ha a 4 lépés egyikénél se gyullad/robban a minta akkor egy másik berendezésben is szükséges azt megvizsgálni, hogy biztosan kijelenthető legyen a por robbanóképessége.

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot itt!